Saturday, March 5, 2011

TUAN GURU HAJI SALLEH MUSA AL-MAKKI SIK - PENGHORMATAN DARIKU KEPADA BELIAU


Terdetik hatiku ingin memberi penghormatan kepada Guruku dari kalangan Ulamak iaitu Tuan Guru Haji Salleh Musa al-Makki Sik. Penghormatan ini aku berikan melalui memperkenalkan beliau dengan segala maklumat yang aku ada dan dari sumber yang terhad. Dengan pertolongan dan Hidayah dari Allah s..w.t, maka aku menyiapkan usaha ini, semoga bermanfaat kepada diriku dan umat Rasulullah s.a.w. aku yang pernah bertalaqi hanya beberapa kali dengan beliau tapi menyedari ketinggian ilmu dan keberkatan beliau ketika di pondoknya iaitu Madrasah ar-Rahmaniah Sik, Kedah.

Beliau yang pernah belajar secara langsung dari Ulamak-ulamak terkenal di Mekah telah mendapat pelbagai sanad yang dekat dengan nabi Muhammad.

Beliau sentiasa diziarahi dari kalangan Ulamak antaranya dari dalam Negara, Indonesia, yaman, Mesir dan lain-lain tempat yang luar pengetahuanku.
Antara Tokoh Ulamak yang pernah menziarahi beliau dan kebanyakkan mereka adalah dari kalangan keturunan Saidina Nabi Muhammad s.a.w.

Al-Habib Musa al-Kazim bin Ja’far bin Muhammad as-Saggaf dari YamanFadhilah Syeikh Mihammad Ibrahim Abd Ba'ith Al-Kittani Al-Husaini.Syeikh Muhammad Nuruddin Marbu al-Banjari al-MakkiSheikh Al-Habib Yusuf Al-HasaniAL-HABIB ALI ZEINAL ABIDIN AL-HAMIDHabib Ahmad Al Habsyi -Jeddah
Beliau juga Aktif dalam aktiviti dalam membangunkan ummah, bayangkan umur beliau yang mencecah 84 tahun dengan kegigihan menyumbangkan bakti kepada umat nabi Muhammad.
Beliau turut menerima pelbagai anugerah dan gelaran dari masyarkat dan kerajaan. Sudah tentunya gelaran Ulamak adalah gelaran paling mulia disisi Allah.

Tn Guru Hj Salleh dinobatkan tokoh guru pondok peringkat negeri KedahSedikit berkaitan latar belakang dan sejarah Beliau melalui biodata.
Nama :Tn Guru Hj Salleh bin Musa
Tarikh Lahir : 08.02.1929
Ayah: Tn Guru Hj Musa bin Salleh
Ibu:Khatijah bt Saad
Tempat lahir :Pekan Sik
Bil Adik beradik : 8 orang
Anak ke : 3
Pendidikan : - 1.Sek Rendah Keb Sik
(Dan ke Pondok Tn Hussin Kedah , kemudian ke Pondok Tn Guru Hj Mad Nawawi Gurun Kedah, ini kurang mashur kerana Tn Guru Sekejap sahaja disana )
2. Pondok Pak Chu Him Gajah Mati Pendang Kedah
,3.Darul Ulum Makkah dan menamatkan sijil kepujian Aliy '
4. Kemudian mendalami ilmu di Masjidil Haram Makkah bersama syeikh-syeikh terkemuka diantaranya Syeikh Ismail Fatani , Syeikh Yassin Al Fadani , Syeikh Abd Qadir Mandili , Syeikh Syed Alawi Al Malikki , Syeikh Syed Amin Qutubi dan syeikh muktabar lain .

Berkahwin dengan Hj Hatiah bt Hanafi
Mendapat 2 orang cahaya mata semasa berlajar di Makkah .
Tn Guru memiliki 11 orang cahaya mata semuanya .
Kini isteri beliau sudah meninggal dunia dan Tn Guru sekali lagi berkahwin dengan Hj Sofiah bt Hj Awang

Tahun 1964 Tn Guru pulang ke Tanah air dan terus berkhidmat membantu mengajar di pondok ayah beliau di Pekan Sik .
Tn Guru menggantikan ayah beliau sebagai mudir Madrasah Ar Rahmaniah hingga sekarang .
Sekarang Tn Guru dibantu oleh anak belaiu Syeikh Muslim sebagai Tim Mudir .

Tn Guru menumpukan dakwah sepenuh masa di Pondok hingga sekarang dan beliau menyampaikan dakwah di setiap daerah di sekitar negeri Kedah Darul Aman .

KDYMM Sultan Kedah telah anugerahkan beberapa pingat kebesaran , diantaranya
B.K.M , S.D.K dan Tokoh Pendakwah Negeri Kedah tahun 2009
Pada tahun 2010 MB Kedah YAB Ust Azizan Abd Razak meanugerahkan Tokoh Pondok Negeri Kedah
SEKARANG ULAMA ARAB TERUTAMNYA YAMAN ,INDONESIA JORDaN , MESIR SERING MENZIARAHI TUAN GURU KERANA TN GURU MERUPAKAN ULAMA YANG SEMPAT MENDALAMI ILMU DENGAN ULAMA MUKTABAR MASJIDIL HARAM MAKKAH SATU KETIKA DULU.

Sumber Utama : http://pondoktauhid.blogspot.com/

2 comments:

Cheese Gal said...

panjang la sikit cerita. seronok aku baca

SuRuR MuHKaMaT said...

salam. jazakallah khair sudi membaca.. maaf, nt da kesemptn sya tulis pnjang lg berkaitn Tuan Guru Hj. Saleh...